Tiffany üveg képek

Egy művész az alkotásaival legbelső érzéseit, titkait tárja a közönség elé. 

Hula Zsuzsa

E ajándékutalvány

A "Hula Zsuzsa-tiffany üveg" e ajándékutalvány bármely alkotás vásárlásánál felhasználható. Kényelmes és egyszerű módja az ajándékozásnak, így az ajándékozott tetszés szerint választhat magának tiffany üveg képet. Az utalvány PDF formátumú, egyedi kóddal ellátva, amit akár az ajándékozott email címére is kérhetsz. Az utalványra feltett összeg több részletben is levásárolható a kiküldéstől számítva egy évig. A minimális feltöltési összeg 10 000 ft. A maximális összeg bár mekkora lehet.

BŐVEBBEN A TIFFANY ÜVEG KÉPEKRŐL


MI A TIFFANY ÜVEG?

- A tiffany üvegről általánosságban

Magyarországon tiffany üvegként vált ismertté ez a rézfóliás forrasztásos üvegmozaik technika, ami Louis Comfort Tiffany - ról (1848 - 1933 New York) a technika feltalálójáról kapta nevét. A technika sajátossága az ólomsínes illesztésű üvegekkel szemben, hogy sokkal kisebb, íves, hullámos darabokat is össze lehet illeszteni a hajlékony rézfóliának és az ón forrasztásnak köszönhetően. A karcsúbb illesztési vonalak és kis darabok alkalmassá tették a technikát festészeti megoldások kivitelezésére, amihez Tiffany üveggyártó üzemében speciális opálos színes üveglapokat gyártottak. Louis a márványos mintázatú opalizáló és irizáló felületű üveglapjait 1880 - ban szabadalmaztatta. Ezeknek az üvegeknek köszönhetően a technikához nem szükséges festést alkalmazni, hiszen maga az alapanyag színes. Az opálos üveget forró állapotában színezik különböző fém-oxidokkal, oldott arannyal, ezüsttel, így ezek a művészeti üvegek évszázadokig megőrzik gyönyörű színeiket.

- A tiffany üveg, mint önálló művészi kép

Louis Comfort Tiffany tehetséges festőművészként kezdte pályafutását. Hatalmas épületüvegeit először festményként álmodta meg. A festményei alapján készítették az üveggyártó üzemben a megfelelő színeket, majd a kartonokat, amelyek sablonként szolgáltak az üvegműves műhely dolgozóinak. Csodálatos alkotásai üvegből életre kelt festmények voltak. Hazánkban Róth Miksa műhelyében készültek hasonlóan festői darabok tiffany technikával. Louis halála után az üvegművesek tartották életben a technikát. Sajnos a festőművészek nem ismerték fel az üvegben és a rézfóliás technikában rejlő lehetőségeket, így maga a technika és a szecesszió idején kialakított motívumvilága bekerült egy skatulyába. 

Tiffany üveg képeimmel szeretném újraéleszteni a technika festészeti alkalmazását saját művészi stílusomban. Alkotásaim képként könnyebben kezelhetőek, mobilak ellentétben a beépített díszüvegekkel.

HOVA ÉRDEMES TIFFANY ÜVEG KÉPET TENNI?

- Tiffany képek az otthonodban

Az opálos művészeti üvegek lenyűgöző színei természetes fényben érvényesülnek legjobban. Ehhez a képeket érdemes ablakba akasztani, így a beáramló fényben láthatod az üveg valódi szépségét. Hazánkban újszerű elképzelés üvegből készült képet akasztani az ablakba, azonban a tiffany technika hazájában az Egyesült Államokban ez már sokkal természetesebb, mint ahogy maga a tiffany üveg is: szinte minden háztartásban jelen van. Ha számodra még szokatlan a függöny nélküli ablak, a képkeretbe szerelt háttérvilágítás nagyszerű lehetőség, így fali elhelyezésnél is érvényesül az üvegalkotás jellegzetes hangulata. Egy világító kép exkluzív dísze otthonod nappalijának, hálószobájának, vagy előtereinek. A tiffany üveg képek átvilágított színei különleges hangulatot varázsolnak maguk köré.

- Tiffany üveg képek irodába, exkluzív szalonba, magánorvosi váróba

Természetesen egy átvilágított tiffany kép nem csak otthon mutat jól. Emeli irodád hangulatát, különlegessé teszi az aulát, ügyfélfogadó teret. Egy exkluzív szépségszalon recepcióján növeli a luxus és különlegesség érzését. Magánorvosi rendelők várótermében jól érvényesül az átvilágított alkotások stresszoldó, nyugtató hatása, az mellet, hogy eleganciát kölcsönöz a helyiségnek.

MELYIK TIFFANY ÜVEG KÉPET VÁLASSZAM?

- Alapvető szempontok a tiffany üveg kép választáshoz

Legfontosabb szempont, hogy az alkotás megszólítson, üzenete, hangulata összhangban álljon a személyiségeddel. Sokan választanak alkotást pusztán dekorációnak az enteriőr kiegészítőjeként. Természetesen ez is lehet egy szempont. Ám hiába a dekoratív elemek, ha csak üres tárgyak, amelyek nem adnak semmit. A művészet lényege nem ez. Az otthon stílusa és hangulata a benne élőkről szól, akárcsak a dekorációnak választott képzőművészeti alkotások. Az az alkotás jó, ami Rólad és Hozzád szól. Nem csak gyönyörködtet, hanem elgondolkodtat, érzéseket ébreszt benned.

- Miért számít a színek és vonalak hatása?

Minden tiffany képemhez leírtam az alkotás színeinek és vonalainak jelentését, hatását, mert a falaidra akasztott képek észrevétlenül, tudat alatt hatnak Rád. Minden szín valamilyen érzelmet és fizikai hatást vált ki az emberből. A vonalaknak pedig ősi, szimbolikus jelentése van, ami bevésődött a kollektív tudatalattiba. Ezért működik a színterápia, illetve a pszichiáterek a művészetterápia segítségével nem csak gyógyítanak, hanem feltérképezhetik, mi van az alkotás mögött az alkotó lelkében. Az átvilágított üveg színei erősebben hatnak a testedre és tudatodra, ezért érdemes átgondolni, milyen színek és vonalak illenek Hozzád, melyek vannak Rád jó hatással. 

- Kinek ajánlott?

 • Elsősorban azoknak, akik szeretik, értékelik a képzőművészetet és szívesen teszik szebbé környezetüket művészi alkotásokkal. 
 • Aki nyitott az újra, kíváncsi, szeretne megismerni új alkotókat és műveiket, új technikákat.
 • Aki ismeri már a tiffany üveget, díszíti otthonát néhány szép alkotás, amelyek mellé különleges kiegészítő egy egy tiffany üveg festmény.
 • Aki értékeli a művészet mellett az alkotásokba fektetett pénzt, időt, munkát és a minőségi alapanyagokat.

- Kinek nem ajánlott?

 • Aki nem nyitott a művészi alkotások üzenetére, nem érti és értékeli a műalkotásokat.
 • Akinek a lakberendezési trendekkel változik az ízlése és aktuális kedvence.
 • Aki olcsó lakberendezési tucat termékekhez és vásári darabokhoz méri a tiffany üveg képeket.
 • Aki üvegművest keres a saját elképzelései megvalósításához. Pl.: általa megadott motívumok, meghatározott színek, stílus és kompozíció, egy fotót akar küldeni, hogy másoljam, vagy egy másik művész alkotását.

GYAKORI KÉRDÉSEK A TIFFANY ÜVEG KÉPEKKEL KAPCSOLATBAN

 • A tiffany technika megegyezik az ólomüveggel?
  Nem. A tiffany technika nem azonos az ólomsínes illesztésű üvegekkel. Épület díszüvegezésnél azonban találkozhatsz a két technika keverékével. Nagy felületeknél szokták kombinálni a klasszikus üvegfestéssel és az ólomsínes illesztéssel. A tiffany technikához ólomsín helyett vékony vörösréz fóliát kell a pontosan kiszabott üveg elemek szélére simítani. Ez a réz felület forrasztható ónnal, vagy cinnel, tehát az összeállításhoz nem kell ólom.
 • Nem esik szét, ha kis üvegdarabokból áll?
  Nem tud szétesni, mert az ón forrasztás a képet mindkét oldalán tartja. Továbbá a nagyobb alkotásokban láthatatlanul megbújik a merevítés, illetve plusz tartást ad a képeknek a fém záróprofil a képek szélén. 
 • Szeretném világítás nélkül a falra tenni, mint egy festményt. Nem lesz így csúnya?
  A legtöbb tiffany üveg képet fel lehet tenni a falra világítás nélkül is. Ritka kivételnek számít, ha a háttérüveg átlátszó. Ezek a képek nem mutatnak jól a falon, hiszen látható rajtuk keresztül a falfelület. Ha festményhez hasonlóan szeretnéd falra akasztani a tiffany képet, mindenféleképpen használj képmegvilágítást. Így szépen kiemelkednek a képhez használt üvegek gyönyörű színei.
 • Mi történik, ha megreped? 
  A tiffany üveget lehet javítani. Igaz, ez nagy munka és a javítás költséges. Sok év elteltével nem biztos, hogy pont ugyanazokkal a színekkel lehet pótolni a repedt elemeket. Egy jó üvegműves meg tudja oldani (nem üveges!) a kép szakszerű javítását.
 • Hogy tarthatom tisztán a tiffany üveg képet?
  A tiffany üveg képek tisztításához csak egy puha mikroszálas törlőkendőre van szükség és időnként egy kis üvegtisztítóra. Lehet szárazon törölni az alkotásokat, ám időnként kell egy kis üvegtisztítós törlés is. Tisztításkor nem szabad a képet erősen benyomni, nyomogatni, kaparászni. Ha erősen benyomódik egy pontban elkerülhetetlen a darabok repedése. Könnyed, laza mozdulatokkal kell áttörölni a felületét.
 • Nem falra, vagy ablakba tenném a képet, hanem ajtóba/ablakba szeretném berakatni.
  Természetesen a tiffany üveg képeket be lehet rakatni nyílászáróba, vagy térelválasztóba. Ha a nyílás nagyobb, mint a kép mérete, a szükséges tér kitöltését semleges háttérüveggel lehet megoldani. A háttérüveg kiválasztását és felforrasztását én is vállalom. Ebben az esetben írj itt nekem és megoldjuk! Kisebbre viszont nem lehet "venni" az alkotásokat.
 • Mi határozza meg az árakat? Az árak két fő alapja az alapanyagok négyzetméter ára és a munkaórák száma. Fontos szempont, hogy ezek egyedi művészi alkotások. Az alapanyag ára 42 e-146 e/nm árig változik. Ez a színektől és gyártótól függ. A meleg színek drágábbak a nemes színező anyagok miatt (pl. arany, ezüst). Az elkészítés ideje hosszabb, mint egy átlagos tiffany munkánál. Kézzel rajzolok nem szerkesztő programot használok, finom kis részleteket alkalmazok, ami egyedi, és az egész világon is csak kevesek alkotnak így.  Mint minden vállalkozásnál itt is vannak egyéb költségek: pl. az alapanyag szállítása (benzinár, gépkocsi kopása), fotózás és fotók szerkesztése, marketing költségek, eszközök kopása/pótlása stb.