Hula Zsuzsa

Bemutatkozás

Hula Zsuzsa alkotóművész vagyok 1972 márciusában születtem Esztergomban. Jelenleg Tápiószecsőn élek és dolgozok. Itt található az otthonunkban kialakított Home Galéria és az alkotószobám, ahol megtekinthetők a kész műveim. A tiffany technikával 2010-ben ismerkedtem meg. Közel az 50-hez döntöttem úgy, hogy valóra váltom eredeti tervem és alkotóművészettel foglalkozok. Ettől a tervemtől hosszabb ideig távol sodort az élet és közel két évtized telt el alkotás nélkül. A hiánya már szinte égető volt, így eldöntöttem, hogy ismét előveszem a rajzfelszerelésem és ezúttal megvalósítom gyermekkori álmom. 

Stílusom

Autodidakta művész vagyok, expresszív, modern stílusban alkotok. Festményeim belső világom képi megnyilvánulásai. Egyfajta kommunikáció. Képeimnél fontosnak tartom a színek tudatos használatát hatásuk szerint. Ugyanígy alakítom a kompozíciót is. Törekszem az érzelmek pozitív megjelenítésére. Úgy gondolom, hogy a művészet nem egy öncélú cselekvés, ami feljogosít, hogy a környezetemre szórjam esetleges negativitásom, depresszióm. 

Alkotásaim jellemző elemei a hullámzó szalag, vagy a hullámzó vonalak. Portréképeimnél fontosnak tartom, hogy az ábrázolt arcnak legyen tekintete, személyisége, érzelmeket sugalljon, legyen benne élet. Ezeken a képeken nem valós személyeket ábrázolok. Az arcokkal és színekkel egy összhatásra, érzésre, hangulatra törekszem. Az üveggel nem iparművészként dolgozok. Inkább azt mondanám kiszínezem vele a rajzaim.

Alkotói technikám

Az üveg, mint anyag átlátszóságával és misztikus hangulatával fogott meg. Először üvegfestésen gondolkodtam, ám megismertem egy érdekes mozaik technikát, amihez nincs szükség hordozó felületre. A technikával együtt találkoztam a gyönyörű élénk színű opálos üveglapokkal, amelyeket annyira megszerettem, hogy festék helyett használom őket. A tiffany technika lényege, hogy a kiszabott üvegdarabokat vörösréz fólia csíkkal körbefogom, a puzzle szerűen kirakott képet pedig az illesztések mentén ónnal, vagy cinnel összeforrasztom.

Itt nincsenek színátmenetek, összemosódások, mint a festéknél. Az illesztések vonalai egy határozott kontúrt adnak a képen. Ezeket a vonalakat jól lehet használni az összhatás elérésében. Az alkotások határozottabbak, karakteresebbek a kidomborodó forrasztástól.

Az opálos üveglapok hatását soha nem tudja utolérni egy festett üveg. Ezek az üvegtáblák önmagukban is lenyűgözőek, így egy pluszt adnak a festményhez. Igazi szépségüket és különleges, mély színeiket természetes fénnyel átvilágítva mutatják meg.

Az üvegről mindenkinek egy hideg anyag jut eszébe, amire rácáfolnak a fényben izzó, narancsok, vörösök, kékek. A színek világítanak a háttérfényben. Ezért használom ezt az alapanyagot és technikát festményeimhez. Alkotásaim különleges hatásukat a művészeti üveglapoknak, a forrasztás vonalainak és a fénynek köszönhetik.

A kezdetek

Amikor 2010 - ben 40 évesen megismerkedtem a tiffany technikával, többféle módon próbálgattam vele az alkotást. A technika sajátossága, hogy nem csak sík képeket, hanem 3 dimenziós tárgyakat is lehet alkalmazásával készíteni. Kicsit olyan, mint a modellezés. Kezdetben főleg egyedi dísztárgyakat készítettem. Engedtem a fantáziám szárnyalni, így ismertem meg egyre jobban az alapanyagot és a technikát. Végül az "igazi" forma, amivel a leginkább közvetíteni tudom a gondolataim a sík kép lett. Bár a jövőre nézve is tervezem dísztárgyak készítését.

A tus

Régi nagy kedvencem a grafit mellett a tus. Ezzel a technikával még az általános iskolában ismertetett meg a rajztanárnőnk. Nagyon megszerettem ezt az anyagot. Akkor országos rajzversenyen tusképeimmel nyertem el a fődíjat képzőművészeti ágban. Hihetetlenül jó volt a Szépművészeti Múzeum aulájában kiállítva látni a képeim. Kicsi koromtól rajongtam a képzőművészetért és csodálattal néztem a híres festőművészek munkáit. Lenyűgözött az alkotások részletessége, a megörökített érzelmek, mozdulatok, fények. Már 7 évesen festőművésznek készültem. Ennek ellenére nem a festék és a vászon ragadta meg a fantáziám, hanem a grafit és a tinta. Időnként visszatérek régi kedvenc anyagomhoz. Néhány kép megszületése nem üveget, hanem tintát kíván.