Hírek és újdonságok

Hírek az alkotóműhelyből, legutóbbi és most készülő alkotások.

A tavaszt egy megrendelésre készült kis 25 x 25 cm-es képpel kezdtem. Március végére készült el a Gazardiel Őrangyal című alkotásom Anna kérésére az életét jelképező virágzó fával és sok fénnyel, ami bearanyozza a mindennapjait.

Anna így írt az elkészült képről: "Minden reggelem vele kezdődik. Imádság a meditációs 5 percem és a kapucsínómmal közösen. Bearanyozza még a borús reggeleket is."

Azt hiszem ez az alkotás értelme: örömöt, jó érzéseket és gondolatokat vinni az emberek mindennapjaiba. Remélem Annának és családjának sok örömteli pillanatot fog még okozni a Gazardielről készült képem.

De honnan ez a furcsa elnevezés, hogy Gazardiel? 

Gazardiel Őrangyalról

Amikor Anna egy korábbi angyalos képem adta ajándékba, szeretett volna egy sajátot az életét jelképező fával. Mivel nem készítem el alkotásaim másolatait, levelei alapján terveztem egy személyes változatot. Anna egy 5 gyermekes családanya, aki súlyos betegséggel küzdött meg kezelőorvosa segítségével. Rengeteg erő, hit és kitartás kellett hozzá és az a sok sok szeretet, ami körbeveszi Őt és családját, hogy felépüljön. Anna tudja és érzi, hogy még feladata van itt, hiszen ott vannak a gyermekei, akiknek még szükségük van rá. Leveleiből érezhető volt a hit és elszántság. A szeretet, amivel összefogja a családot. Így olyan angyalt gondoltam tervezni, ami naponta erősíti és közvetíti Isten Fényét és szeretetét Anna felé. Kicsit keresgéltem az interneten, hogy milyen arkangyalok és őrangyalok vannak név szerint és "foglakozás" szerint nyilván tartva. Így találtam rá Gazardiel Őrangyalra.

Gazardiel Őrangyal felel a Napért. Egészen pontosan a napfelkeltét és naplementét kíséri figyelemmel. Ő az imák hordozója. Segíti az imák célba érését, megvalósulását. Úgy éreztem az Ő személye sokat segít Annának a mindennapjaiban ezekkel a jelképekkel és az imák közvetítésével. Magam is imádkoztam Gazardielhez, hogy a képpel együtt legyen jelen Anna és családja életében. Segítse őket a Nap Fényével és az imáik célba juttatásával.  

A képen az angyal kezében látható sárga gömb jelképezi a Napot. Innen indul ki a háttér sárga fénye is. A fénybe szőttem bele a vékony virágzó faágakat, így nem megfogják a sugárzást, hanem belefonódnak, együtt áramlanak vele. A szárnyvégeket fátyolos fehér üvegből készítettem, így olyan hatást kelt, mintha ez az áradó Fény világítana át rajta.

Bízom benne, hogy Gazardiel vigyázza Anna mindennapjait és még sok évig gyönyörködhetnek az angyalról készült képben családjával!


Mi készül az alkotóműhelyben?

Egy Boldogasszony kép, aminek az elképzelését már évek óta magamban hordtam. Ez a kép különleges lesz. Méretei is nagyobbak, mint az eddigi képeim, hiszen 59,5 x 75 cm. Az igazi különlegességét az aprólékos mintákból álló háttér adja, ami igen ritka tiffany üvegből a sok pici darab miatt. Boldogasszony alakja a kép középpontja. Ő az Életfa törzse. A háta mögött 6 gyümölcsöket és tavaszi virágokat ábrázoló kerek mandala szerű motívum lesz látható, mint a Fa ágai. A hetedik az Életfa koronája, pedig a Boldogasszony feje körüli tulipános glória. A háttérben látható mandalák némelyike 190-225 kicsi darabból áll. Ez a kép egy hosszabb munka eredménye lesz. Igyekszem befejezni, mert már nagyon izgatottan várom, milyen lesz a végeredmény. Az én alkotásaim kicsit olyanok, mint azoké, akik szövőszéken dolgoznak és mindig csak egy kis sávot látnak a műből. Az igazi végeredményt én is forrasztás után láthatom, amikor már egyben van minden darabka és fény felé fordítom. 

A Boldogasszony kép forrása

A képeim ötletét, vagy nevezhetjük ihletének is, mindig egy téma adja, ami megragad, ami bennem van elrejtve, de valamitől testet akar ölteni. Gyakran fordul elő, hogy zene hallgatás hatására jönnek elő ezek a képek. Ilyen volt ez a Boldogasszony kép is. Ilyenkor egy homályos elképzelés, színfoltok, formák jönnek fel, nem kidolgozott elképzelés. Ezek viszont nem hagynak nyugodni, addig, amíg el nem készítem őket "üldöznek".  A legváratlanabb pillanatokban jelennek meg lelki szemeim előtt és arra késztetnek, hogy megalkossam őket. 

Ezt a most készülő alkotást egy megzenésített versnek köszönhetem, amelyet a Misztrál együttestől hallottam egy váci teázóban évekkel ezelőtt. Megvettem a CD-t is, amin hallható. Sőt a telefonomon is fent van évek óta. Azóta a koncert óta hordozom az elképzelését ennek a képnek.

Boldogasszony alakja mindig is foglalkoztatott, akár a magyarság története és ősi vallása, amiben nagy szerepe volt az Istenanyának, aki összeköti a Földet az Éggel, életet ad és életet teremt. A verset Szepesi Attila írta a címe Boldogasszony. A vers egyszerű kétsoros versszakokból áll, ám a zenével együtt, amit Heinczinger Miklós írt hozzá lesz egy különleges hangulata, ami átadja azt az ősi életet adó erőt. Ez a dal idézte meg a képet, ami lassan, de remélem még nyár előtt elkészül.

Olvasd el Te is a verset a Misztrál honlapján, ahol a költő neve alatt a vers címére kattintva a dalt is meghallgathatod. Kattints a linkre és jó zene hallgatást!>>> https://www.misztral.hu/vers